Kako mogu kontaktirati vaše članove, trebam novi krov?

Jednostavno, odete na listu krovopokrivača i izaberite Vama najbližeg majstora. Također možete kontaktirati više majstora kako bi dobili relevantnu ponudu.

Da li nam vi možete preporučiti nekog krovopokrivača ?

Ne, udruga tretira sve naše članove ravnopravno. Postoji lista krovopokrivača, na kojoj postoje različiti kriteriji po kojoj možete izabrati Vama najbližeg ili po nekim drugim preferencijama.

Koja je razlika između glinenog i betonskog pokrova ?

Glineni crijep proizvodi se pečenjem gline dok se betonski crijep dobiva prešanjem smjese cementa i kvarcnog pijeska visoke čistoće. Oba su materijala, zbog sastava koji je potpuno prirodan, našla veliku primjenu u izradi pokrova, pa se kupci odlučuju najčešće na temelju estetskog izgleda ili nekih drugih razloga.

Usprkos uobičajenim predrasudama oba su pokrova iste težine i krovište treba biti potpuno isto projektirano.

Koje su najčešće dimenzije crijepova?

Na hrvatskom tržištu postoji velika ponuda različitih modela koju nudi velik broj proizvođača. Općenito se može reći da postoje tri grupe proizvoda:

Klasični profilirani crijepovi (10 do 16 kom pokriva 1 m2) koji se preklapaju pomoću tzv. falceva. Profili crijepova i njihovi nazivi mogu biti razni i ovise o proizvođaču.
Biber crijepovi (cca 35 kom pokriva 1 m2) crijepovi su malog formata i potpuno su ravni te nemaju nikakav profil. Oni su djelomično tradicionalni pokrov u Slavoniji i sjevernim kontinentalnim krajevima Hrvatske.
Kupa kanalica (cca 35 kom pokriva 1 m2) tradicionalni je pokrov područja uz Jadran i zahtjeva posebne tehnike postavljanja koje iziskuju više vremena prilikom postavljanja.

U posljednje vrijeme sve se više susreću krovne folije. Zašto se upotrebljavaju i u čemu je njihova prednost?

Krovne folije postavljaju se ispod pokrova na gornju stranu krovne konstrukcije (najčešće na rogove iznad termoizolacije ili na daščanu oplatu). Uloga krovnih folija je dvojaka: zaštita krovne konstrukcije i potkrovlja od eventualnog procurivanja pokrova i propuštanje vodene pare iz objekta bez štetnih učinaka za krovnu konstrukciju koje bi mogle nastati kao posljedica kondenzacije.

Zbog ovog zahtjeva potrebno je obratiti pažnju na paropropusnost folija koje se nude na tržištu, jer veliki broj proizvoda poput krovnih ljepenki i nekih jednostavnih folija ne udovoljavaju ovom drugom zahtjevu, pa preuzimaju samo zaštitnu funkciju. One najčešće nisu pogodne za izgradnju uređenih stambenih potkrovlja. Danas svi značajniji i veći proizvođači pokrova na našem tržištu nude i ovakve specijalne krovne folije.

Što je to suha izvedba sljemena i grebena?

Sljeme kao najviši dio krova na kojem se spajaju razne krovne plohe pokriva se specijalnim sljemenim crijepovima (tzv. sljemenjacima).

Tradicionalni način postavljanja sljemenjaka u mort ili maltu koji je pokazivao mnoge nedostatke (ponajviše propuštanje) danas je riješen na moderniji način,  koje se naziva suha izvedba, jer se sljemenjaci postavljaju na suho uz upotrebu specijalnih spojnica. Na ovaj se način uz kvalitetan, siguran i estetski  lijep spoj koji je uz to i demontažan. Postiže se  i dodatno prozračivanje cijelog krovišta i smanjuje mogućnost kondenzacije vodene pare u samom sljemenu.

Najjači proizvođači nude u svom proizvodnom programu i elemente pomoću kojih će izvođači vrlo brzo i povoljno izvesti suho sljeme.

Ako vam ova pitanja nisu od pomoći slobodno nas nazovite ili pošaljite mail tajniku udruge ili bilo kojem izvođaču s naše liste.