IZVJEŠĆE SA 7. KONFERENCIJE HRVATSKE UDRUGE KROVOPOKRIVAČA

LiK 12_2020

NN: Hrvatska udruga krovopokrivača

AU: Damir Pažin

NA: 7. konferencija HUK-a: NOVI UZLET GRADITELJSTVA

PN: U hotelu Kolovare u Zadru održana je 28. i 29 veljače 7. KONFERENCIJA HRVATSKE UDRUGE KROVOPOKRIVAČA – ‘NOVI UZLET GRADITELJSTVA’ – I 20. SVEČANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE. Odaziv nikada veći: više od 140 sudionika iz Lijepe Naše, ali i Slovenije, Njemačke, Italije, Srbije te Bosne i Hercegovine!

Ove godine održala se 7. konferencija u organizaciji Hrvatske udruge krovopokrivača, ali i 20. svečana godišnja Skupština udruge.
Prenosimo dio govora koji je na otvaranju Konferencije održao predsjednik HUK-a, g. Miroslav Brodarić:
„Pred graditeljima su konstantno brojni novi izazovi: započele su se graditi zgrade gotovo nulte energije, stalno se pojavljuju nove tehnologije, načini (u)gradnje, uredbe, propisi, problemi s odvozom te zbrinjavanjem (opasnog) otpada sa gradilišta. Tu je i puno puta spominjani nedostatak stručne radne snage te razne nove situacije…
Što je s poticajima u graditeljskom sektoru? Ima li ih uopće i kako doći do njih? Što je s graditeljskim tvrtkama koje ne mogu raditi zimi zbog loših vremenskih uvjeta? Kako još poboljšati kvalitetu graditeljskih tvrtki te smanjiti nestručno izvođenje radova? Koje su obaveze nadležnih ministarstava, lokalne zajednice, projektanata, investitora? Kakvi se sve zahtjevi danas postavljaju pred izvođače radova? Kako riješiti spomenute probleme? Odgovore na ova te razna druga strukovna pitanja tražimo i dajemo na HUK Konferenciji 2020. – Poticaj za građevinski sektor – novi uzlet graditeljstva!“

20 NAM JE GODINA TEK

Nakon toga se osvrnuo da 20 godina rada Hrvatske udruge krovopokrivača: „HUK je osnovan 1999. godine – osnivačka skupština održana je u Trakošćanu, a na njoj je sudjelovalo 42 krovopokrivača. Statut HUK-a, te općenito ustroj udruge, rađeni su prema uzoru na njemačke i austrijske udruge krovopokrivača. Tijekom 20 godina rada logično je da se izmjenjivalo članstvo, odnosno broj tvrtki i obrta članova rastao je i padao, međutim, HUK je uvijek, pa i za vrijeme najveće krize okupljao više od 100 članova tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske.
S ponosom mogu reći da je Hrvatska udruga krovopokrivača jedina ozbiljna aktivna udruga izvođača graditeljskih radova u Hrvatskoj i takozvanoj Regiji, pa i šire!
Bez svih vas, članova, to se nikada ne bi ostvarilo! Hvala vam svima na tome – i možemo biti ponosni što smo stvorili jedan, vjerujem kako slobodno mogu reći, prepoznatljiv brend, prepoznatljivu udrugu koja budi isključivo pozitivne konotacije i komentare.
Naime, Hrvatska udruga krovopokrivača je u 20 godina postojanja uvijek otvarala i otvarat će najaktualnije teme iz područja graditeljstva, iz potrebe za stjecanjem novih znanja i vještina, zbog unapređenja kvalitete naših radova i usluga, a najviše iz želje ne da slijedimo trendove, već da predvodimo u primjeni znanja te da budemo prepoznati kao izvođači vrhunskih građevinskih radova. I opet ću si dopustiti da pred svima ovdje izjavim kako smo uvijek vrlo aktualni, pa čak ponekad i ispred vremena…“

ZANIMLJIVE TEME I PREDAVANJA, BROJNI IZLAGAČI, POKROVITELJI, PRIJATELJI…

Program je i ove godine već tradicionalno bio vrlo zanimljiv i poučan. Nakon otvaranja, predavanje je održala Ines Burčul, viša savjetnica tvrtke „Infini grupa“ pod nazivom „EU fondovi – mogućnost za rast i razvoj“.
Nakon ručka je bilo vrlo zanimljivo predavanje prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur, predstojnice Zavoda za meterijale, Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, pod nazivom: „Edukacija sudionika u gradnji nZEB zgrada“.
Zatim je Matija Vusić iz tvrtke Elgrad održao predavanje pod nazivom „DHF – drvena parapropusna ploča“.
Damir Beletić i Matej Petrlin, ispred tvrtke Wienerberger – koja je bila i glavni partner Konferencije – održali su predavanje pod nazivom: „Tondach sistemska oprema i All4roof“.
Drugi dan, u subotu, održana je svečana 20. Skupština HUK-a, a potom su okupljeni poslušali predavanje Damira Pavliše, Ante Stipuša: „Limarija Sebastijan: općenito o tvrtki te o pokrovima iz bogate ponude – Tilcor i Prefa“.

BROJNA PODRŠKA STRUKE

I ova Konferencija teško bi se održala bez potpore donatora, partnera, kolega i prijatelja HUK-a. Stoga se HUK još jednom zahvaljuje svim donatorima Konferencije: glavnom partneru i donatoru Konferencije – tvrtki Wienerberger, zlatnom donatoru – tvrtki Nexe crijep Dilj, srebrnom – tvrtki Millenium Metal, a ovogodišnji brončani donatori bili su tvrtke Würth Hrvatska, Velux Hrvatska, Elgrad, Limarija Sebastijan, Rothoblaas iz Italije te Strojegradnja SAS Stanko Arzenšek iz Slovenije.
Nadalje – tu je niz renomiranih tvrtki s vrlo poznatim robnim imenima koje nas također godinama vjerno podržavaju, ali i neke koje su također po prvi puta sa nama: Schachermayer, Marex, Supera građevinski sistemi, O.M.S. – BEA, Büsscher Hoffmann, Arp Remmers, Knauf Insulation, ILD, te po prvi puta Frischeis, Tuplex, Apeks Josip Rožić i Gavroprom! Hvala svima!

Nadamo se da će u 2021. godini popraviti epidemiološka situacija te da će se održati 8. konferencija HUK-a. A do tada se stignete učlaniti u Hrvatsku udrugu krovopokrivača te aktivno sudjelovati u radu, ali i koristiti brojne koristi koje ima članstvo u HUK-u.
Vidimo se!

GALERIJA