Izvještaj sa 5. Konferencije HUK-a i 18. skupštine HUK-a

5. KONFERENCIJA
HRVATSKE UDRUGE KROVOPOKRIVAČA
– ZGRADE GOTOVO NULTE ENERGIJE I

18. SKUPŠTINA HUK-A, pod sloganom
„U korak s tehnologijama – novi izazovi za graditelje”

 

HRVATSKA UDRUGA KROVOPOKRIVAČA JE PUNOLJETNA!!! 18. GODIŠNJA SKUPŠTINA, TE 5. KONFERENCIJA U NIZU OKUPILA JE OKO 140 SUDIONIKA – ČLANOVA UDRUGE, POKROVITELJA, GOSTIJU, „STRUKE“ OPĆENITO – U POREČU, 16. I 17. VELJAČE U HOTELU VALAMAR DIAMANT

 

Bit i filozofija ovog događanja, ali i općenito Hrvatske udruge krovopokrivača – suradnja, prijateljstvo, druženje, izmjena iskustava, umrežavanje, prikupljanje znanja i informacija…

 

Od početka 2018. godine obaveza je investitora, ali i projektanata, izvođača i nadzora da sve nove javne zgrade budu građene po standardima za zgrade gotovo nulte energije.

Točno u podne, 5. Konferenciju svečano je otvorio podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar prigodnim pozdravnim govorom, kojeg je održao pred prepunom velikom dvoranom porečkog hotela. I ove je godine bilo veliko zanimanje za Konferenciju u organizaciji Hrvatske udruge krovopokrivača, a tema je bila i više nego zanimljiva i bitna za cjelokupnu graditeljsku struku.

Sudjelovali su većinom članovi Udruge (vlasnici građevinskih tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske ), sponzori, partneri i pokrovitelji HUK-a i Konferencije (većinom proizvođači i trgovci građevinskih materijala i alata), te brojni gosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije i Srbije.

PUNOLJETNA UDRUGA – PETICA ZA KONFERENCIJU!

„Kako ti se čini? Kako je bilo?“, nazvao me telefonski (sada bivši) predsjednik HUK-a Vladimir, istu večer nakon završetka Konferencije. Nisam znao što bih odgovorio… (a naravno da je bilo dobro, dapače sjajno, ali kako to sročiti da ne ispada da se hvalimo?). Moje mišljenje – kao jednog od organizatora skupa – nikako ne može biti objektivno. Ali, danas kad tipkam ovaj tekst, cijelo vrijeme razmišljam je li itko rekao i jednu jedinu lošu riječ za ovu Konferenciju? Pa, ja se doista ne mogu sjetiti… Čuo sam samo dobre kritike, a i primio nekoliko poziva gostiju, sponzora i sudionika, nekih koji su bili prvi puta na našem događanju – koji su oduševljeno zvali i potvrdili već sada dolazak sljedeće godine!!! A znam i da su se sklopili neki poslovi, odradili poslovni razgovori, a i dogovorene su neke nove suradnje – i ono što je najvažnije – sklopljena su neka nova prijateljstva! To i jest zapravo bit i filozofija ovog događanja, ali i općenito Hrvatske udruge krovopokrivača – suradnja, prijateljstvo, druženje, izmjena iskustava, umrežavanje, prikupljanje znanja i informacija… Ovim putem se zahvaljujem svim članovima na dolasku i sudjelovanju!

SPONZORI I POKROVITELJI

Ovim putem moramo se još jednom zahvaliti svim sponzorima i pokroviteljima koji nam nesebično pomažu u organizaciji Konferencija i Skupština. Od raznih institucija i udruga tu su uvijek Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša, Građevinski fakultet, Hrvatski savjet za zelenu gradnju…

Ove godine je glavni, zlatni pokrovitelj Konferencije bila BMI grupa (Grupa BMI osnovana je spajanjem dvije europske tvrtke: Braas Monier i Icopal. Članovi Grupe BMI u Hrvatskoj su poznate tvrtke: Bramac pokrovni sistemi d.o.o., Villas Austria GmbH i Schiedel proizvodnja dimnjaka d.o.o.), a srebrni sponzor bio je Dilj d.o.o. Vinkovci (ili kako ih većina nas zove Nexe crijep). Zatim su tu bili Velux, Wienerberger Tondach, Elgrad, Onduline, Würth, Croatia osiguranje, LB Knauf, Schachermayer, Rothoblaas, Millenium Metal (Gerard te Riwega), Arp Remmers te OMS. Nadam se kako nekoga nisam izostavio – svima se još jednom u ime HUK-a zahvaljujem!

PANEL RASPRAVA

Zgrade gotovo nulte energije definirane su potrošnjom primarne energije za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pripremu potrošne tople vode i rasvjetu, te minimalnim udjelom obnovljivih izvora energije u zadovoljavanju energetskih potreba zgrada.

Kada započinje obaveza ovakve gradnje? Koje su obaveze nadležnih ministarstava, lokalne zajednice, projektanata? Kakvi se zahtjevi postavljaju pred izvođače radova? Kako će se kontrolirati i dokazivati kvaliteta gradnje? Koji su ciljevi, a kakve su dobrobiti primjenom ovakve gradnje? Odgovore na ova pitanja pokušala je dati HUK-ova Konferencija 2018. vrlo zanimljivu panel raspravu vodila je Željka Hrs Borković, dipl. ing. arh. (HUEC, SAEPTM do.o.), a sudionici su bili: Diana Horvat (dipl. ing. arh., MGIPU), Mladen Ilijević (dipl. ing. arh., Fond za zaštitu okoliša i EU), doc.dr. sc Bojan Milovanović sa Građevinskog fakulteta (, dr. sc Miha Praznik (Udruga za promicanje održivih zgrada gotovo nulte nergije SunZEB) te dipl. ing stroj. Dean Smolar (Hrvatski savjet za zelenu gradnju).

STRUKA SE PRIPREMA ZA ZGOE ZGRADE

Od početka 2018. godine obaveza je investitora, ali i projektanata, izvođača i nadzora da sve nove javne zgrade budu građene po standardima za zgrade gotovo nulte energije, a od samog kraja 2019. godine ta će obaveza vrijediti i za sve ostale zgrade. Sve to traži jednu novu razinu gradnje i projektiranja za koju je nužno pažljivo pripremiti se. ZG0E je zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva.

Na panelu se raspravljalo o tome kako će se struka morati pripremiti i suočiti sa strogim zahtjevima takve gradnje. Napomenuto je kako je potrebna edukacija struke, odnosno dobra sveza između akademske zajednice i graditeljske struke. S druge strane, sukobljeni smo s nedostatkom stručne radne snage – a očekuje se veća kvaliteta izvedenih radova. To je problem s kojim će se struka definitivno „boriti“ sljedećih godina, jedan je od zaključaka panel rasprave.

(Ova je tema vrlo široka i kompleksna, pa ćemo o tome detaljnije pisati u nekoliko sljedećih izdanja časopisa Limarija i krovopokrivanje!).

18. SKUPŠTINA UDRUGE

Drugog dana Konferencije rano ujutro održana je i 18. redovita godišnja skupština HUK-a. Ove je godine bila i izborna – nakon osam godina nesebičnog rada sa mjesta predsjednika HUK-a oprostio se Vladimir Makoter. Pošto je u svojoj kolumni u ovom časopisu pisao o svom razmišljanju i doživljaju HUK-a, ja ne bih puno pisao o tome (pročitajte svakako Vladimirov tekst!). Ukrao bih tek nekoliko redaka (ispričavam se unaprijed zbog male privatizacije medijskog prostora) za svoju iskrenu zahvalu „milom predsjedniku“ koji me je „trpio“ gotovo svakodnevno punih sedam godina, puno naučio, pomogao, savjetovao, smirivao u stresnim trenucima, gurao kad sam zastao, usporio kad sam brzao… Hvala ti, Vlado!

Izabran je novi predsjednik (Miroslav Brodarić), te neki novi/stari članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora HUK-a. Čestitam svima na imenovanju, zahvaljujem se na povjerenju koje sam dobio kao tajnik HUK-a te iskreno vjerujem kako je HUK danas jači nego ikada, da je definitivno na pravom putu i da će vremenom biti sve jači i jači!

Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se pridruže Hrvatskoj udruzi krovopokrivača!

 

——————–

Članak i fotografije su preuzete iz časopisa Limarija i krovopokrivanje br. 16 

Autor članka: Damir Pažin